Politicianul

La numai 47 de ani, Titus Corlăţean este unul dintre liderii Partidului Social Democrat al cărui membru a devenit în urmă cu unsprezece ani. Alături de preşedintele PSD Victor Ponta, Titus Corlăţean este privit ca unul din membrii marcanţi ai „tinerei generaţii” de politicieni din PSD.

Debutul în politică l-a făcut în perioada iulie 2002 – iulie 2003, când a îndeplinit funcţia de secretar internaţional al Tineretului Social Democrat (TSD). El îşi aminteşte că eforturile sale, în aceea perioadă, au făcut ca organizaţia de tineret să intre în Internaţionala Socialistă a Tinerilor cu un an înaintea admiterii cu drepturi depline a PSD în Internaţionala Socialistă.

Titus Corlăţean a avut o ascensiune pe care unii ar numi-o rapidă. La 40 de ani, Titus Corlăţean ajunsese secretar general al PSD, după ce a fost ales direct de către Congresul partidului, în decembrie 2006. Trecuse până atunci prin TSD, apoi secretar executiv al PSD pe probleme internaţionale până în aprilie 2004, după care a devenit membru al Biroului Coordonator al PSD până la jumătatea anului 2005, perioadă în care a fost şi purtătorul de cuvânt al PSD. Este ales vicepreşedinte al PSD în aprilie 2005, pentru ca la sfârşitul anului 2006 să preia funcţia de secretar general. Funcţie la care renunţă în decembrie 2008. Expertiza sa în politică externă îi aduce însă conducerea Departamentului PSD pentru relaţii externe, între 2009 şi 2010.

În prezent, Titus Corlăţean este vicepreşedinte al PSD, din februarie 2010.

“Am intrat în PSD într-un moment în care partidul se afla pe drumul fără întoarcere al reformelor interne. Am asistat la schimbarea generaţiilor de lideri şi am avut oportunitatea de a demonstra ce pot şi ce sunt eu de fapt. Competiţia internă a fost reală, la fel ca şi dorinţa de înnoire. Nu pot decât să îmi inchipui cum a fost privită toată această reformă internă a PSD din exterior. Probabil că mulţi nu au văzut-o ca fiind reală. Eu sunt, alături de colegii de generaţie cu care am aderat la PSD, dovada că am avut de a face, cu adevărat, cu o evoluţie internă necesară a celui mai mare partid politic din România”, spune acum Titus Corlăţean.

Politician format la şcoala diplomatică, privit mereu ca un adept al dialogului, cu un limbaj diplomatic lipsit de excese, Titus Corlăţean este un prieten al jurnaliştilor, mai ales că înţelege necesitatea întrebărilor incomode. Perioada pe care o caracterizează ca fiind una dificilă, din cariera sa politică, a fost cea de purtător de cuvânt al PSD aflat în opoziţie. “Este o provocare să fii purtător de cuvânt al unui partid politic, în general. Însă opoziţia face ca rolul să fie şi mai greu”, îşi aminteşte el.

Comentariile nu sunt permise.