Întrevederea domnului senator Titus Corlățean, Președintele Comisiei speciale pentru aderarea României la Spațiul Schengen cu E.S. domnul Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București

Cu prilejul întâlnirii, a fost salutată aniversarea, la 20 februarie a.c., a 135 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale în plan diplomatic. Cei doi oficiali au subliniat dinamica relaţiilor bilaterale româno-germane şi creşterea schimburilor economice (peste 18 miliarde de euro în 2014) şi a investiţiilor germane în România, cu impact pozitiv asupra locurilor de muncă, fiind menţionată totodată importanţa pe care firmele germane din România o acordă implementării sistemului dual de pregătire profesională şi efectele benefice pe care acesta le generează asupra economiei şi pieţei muncii.


În prezent, Germania este primul partener economic al României și al treilea investitor străin în țara noastră. 

În acest context, domnul senator Titus Corlăţean a făcut o prezentare a principalelor obiective stabilite la nivelul Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, menţionând necesitatea întăririi contactelor cu partenerii europeni, dar şi realizarea unei strânse cooperări cu Guvernul român în problematica Schengen, fără a neglija rolul de control asupra acţiunilor guvernamentale, care intră în responsabilitatea Parlamentului.

Senatorul Corlățean a reiterat poziția României potrivit căreia aderarea la spațiul Schengen și respectiv mecanismul MCV pentru România sunt subiecte distincte, dar că în domeniul de interes exprimat de partenerii europeni în domeniul justiției sunt de remarcat progresele evidente înregistrate de România, fapt reflectat şi în ultimele două rapoarte MCV. În legătură cu evoluțiile de securitate în plan european și în vecinătate, cei doi oficiali au evocat rolul important pe care România îl are în securizarea frontierei de est a Uniunii Europene şi contribuţia ţării noastre la eforturile depuse la nivel internaţional pentru combaterea terorismului.

În ceea ce priveşte dosarul Schengen, a fost evocată relevanța abordării în două etape a aderării României la Schengen, domnul senator Titus Corlăţean pledând pentru recunoașterea europeană a progreselor individuale ale României.

Acest articol a fost publicat în Actualităţi. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *