Întrevederea d-lui senator Titus Corlăţean cu doamna Natalia Gherman, ministru al Afacerilor externe din Republica Modova

În seara zilei de 4 martie 2015, domnul senator Titus Corlăţean, consilier onorific al prim-ministrului României pentru relaţia cu Republica  Moldova, preşedintele Comisiei comune speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la Schengen, a avut o întrevedere cu doamna Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, care s-a aflat în ţara noastră cu prilejul celei de-a treia reuniuni a Comisiei mixte interguvernamentale pentru integrare europeană. Au participat la întrevedere domnul Iulian Groza, vice-ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova al şi E.S. domnul Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Domnul senator Titus Corlăţean a salutat demararea exportului de gaz prin gazoductul Iaşi – Ungheni, începând cu data de 4 martie 2015, gazoduct inaugurat în luna august 2014 de către prim miniştrii celor două state, şi a subliniat necesitatea demarării şi finalizării celui de al doilea segment al gazoductului Ungheni-Chişinău, esenţial pentru garantarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

Au fost aduse în discuţii o serie de alte proiecte referitoare la interconectarea energetică a reţelelor electrice etc. În acest context, oficialul român a susţinut dinamizarea creşterii ascendente a schimburilor comerciale din acest an în plan bilateral, precum şi faptul că România a devenit în ultimii ani principalul partener comercial al Republicii Moldova.

A fost trecută în revistă evoluţia reformelor din Republica Moldova, cu accent pe analizarea măsurilor de implementare corespunzătoare a prevederilor Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, a fost reafirmată necesitatea continuării reformelor interne, în special a celor din domeniul judiciar.

În cadrul întrevederii, domnul senator Titus Corlăţean a subliniat importanţa utilizării mecanismelor parlamentare în plan bilateral, prin intermediul Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. În urma alegerilor parlamentare, se impune desemnarea reprezentanţilor Parlamentului Republicii Moldova în Comisia interparlamentară şi convenirea datei următoarei reuniuni a acesteia. Totodată, senatorul Titus Corlăţean a susţinut necesitatea realizării rapide a unei agende de contacte bilaterale la nivelul Comisiilor parlamentare de specialitate (politică externă, afaceri europene etc.), precum şi la nivelul conducerii celor două parlamente naţionale.

Oficialul român a subliniat oportunitatea organizării cât mai rapide a Grupului pentru Acţiune Europeană pentru Republica Moldova (“Grupul de prieteni europeni ai Republicii  Moldova, la nivel de miniştri de externe din statele membre UE”), a cărui preşedinţiei este asigurată de România, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai a.c.. Parlamentarul român a asigurat partenerii din Republica Moldova asupra faptului că, România va susţine o formulă cât mai ambiţioasă posibil pentru summitul de la Riga, în ceea ce priveşte obiectivul integrării europene a Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au făcut o evaluare a situaţiei de securitate, în context regional şi, în special, în ceea ce priveşte criza din Ucraina.

În cadrul Comisiei parlamentare comune Camerei Deputaților și Senatului pentru Integrarea europeană a Republicii Moldova, desemnarea membrilor reprezentanți din Parlamentul Republicii Moldova va avea loc în luna martie a.c., conform spuselor doamnei ministrul Natalia Gherman. De asemenea, domnia sa a subliniat necesitatea continuării asistenţei solicitate Parlamentului României în ceea ce priveşte transferul de expertiză pentru funcţionarii publici parlamentari în domeniile legislaţiei europene (aquis-ul comunitar), politicii externe, afacerilor europene şi în domeniul juridic.

La finalul întrevederii, senatorul Titus Corlăţean, a reiterat sprijinul autorităţilor române şi al Parlamentului României, pentru susţinerea eforturilor de consolidare a parcursului european al Republicii Moldova, evidenţiind faptul că eforturile concrete de reformă ale guvernului din Republica Moldova vor fi urmărite atent de toţi partenerii europeni. Din această perspectivă prioritare fiind implementarea Acordului de Asociere (DCFTA), a Agendei de Asociere şi aprofundarea reformelor democratice.

Acest articol a fost publicat în Actualităţi. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *